Ruokaturvaajat-juttusarjan vastauksia

Vuonna 2016 Ruoan Tulevaisuuden sivuilla tutustutaan yhdistyksen aktiiveihin ja muihin nuoriin ruokajärjestelmän rakentajiin. Lue juttusarjasta enemmän täältä. Juttusarjan vastaukset näet alla.

7. Mirka Valo

o Kuka olet ja mitä teet?

Olen Mirka Valo, työskentelen Kouvolan Maaseutupalveluissa agrologin viransijaisena. Olen myös Ruoan tulevaisuus ry:n viestintävastaava.

o Mitä kiinnostavaa tai lupaavaa on parhaillaan kehitteillä ruokaan tai ruokajärjestelmään liittyen?

Tällä hetkellä pinnalla on kokonaisvaltainen muutos ruokajärjestelmässä. Arvostetaan enemmän itse kasvatettua ja tuotettua ruokaa, lähiruokaa ja suoraan tuottajilta ostamista. Ruoka on nostamassa arvoaan.

o Mitä ruokaa olet viimeksi syönyt, laittanut tai kasvattanut?

Viime vuonna pääsin ensimmäistä kertaa kunnolla kasvattamaan itse ruokaa, kun sain pienen kasvimaapläntin avopuolisoni pellon laidalta. Ja pitihän sitä kokeilla kaikenlaisia vaihtoehtoja… kasvattelin chilejä, paprikaa, erilaisia sipuleita, herneitä, porkkanaa, perunaa, maissia.

8. Tuure Parviainen

o Kuka olet ja mitä teet?

Olen Tuure Parviainen, AGFOREE eli Uusiutuvien luonnonvarojen kestävän käytön tohtoriohjelman koulutettava Helsingin yliopistolla. Tutkin ruokajärjestelmän kestävyyttä massoja ja ravinnevirtoja tarkastelemalla. Mistä ravinteet tulevat ja mihin ne lopulta päätyvät?

o Mikä on suurin hyödyntämätön mahdollisuus?

Uudenlaiset proteiinituotteet ovat erityisesti oman mielenkiintoni kohteena. Kaura-, sieni- ja härkäpapuproteiinit voisivat tuoda uutta vaihtelua päivittäiseen ruokaamme ja samalla leikata ruoan ympäristövaikutuksia jopa yhteen kymmenesosaan. Biojätteestä voisi kasvattaa hyönteisten avulla kotimaista valkuaisrehua ja näin pienentää lihantuotannon ympäristövaikutusta. Erilaisia kiinnostavia ja varteenotettavia vaihtoehtoja on monia. Voi olla, että syömme tulevaisuudessa minikarjaa eli hyönteisiä itsekin.
Maataloustuotteiden ympäristövaikutus on suurin kuluttamaamme euroa kohti. Valitettavasti liha ja maitotaloustuotteet aiheuttavat valtaosan ympäristövaikutuksista. Aihe on ajankohtainen myös näin Pariisin ilmastoneuvotteluiden alla, sillä eläinproteiinilla on myös suuret kasvihuonekaasupäästöt. Uudet menetelmät löytyvät, jos tahtoa riittää.

o Mitä ruokaa olet viimeksi syönyt, laittanut tai kasvattanut?

Olen kokeillut kasvattaa ja kehitellä erilaisia jalosteita. Viimeisimpänä olen kokeillut erilaisten kaurajalosteiden kehittelyä, kuten kauramaitoa ja sen käyttöä. Kauramaidon maku on ylivoimainen verrattuna soijamaitoon. Kokeile vaikka kauramaitolattea vaahterasiirapilla! Nam!
Ilman makua ei ole hyvää ruokaa ja ruoan alkuperä saa ja pitääkin maistua.

9. Nina Andersson

o Kuka olet ja mitä teet?

Olen Nina Andersson, pian agroekologiasta valmistuva opiskelija. Minulla on myös maisema-arkkitehdin koulutus, ja työskentelen tällä hetkellä viheralalla.

o Mitä kiinnostavaa tai lupaavaa on parhaillaan kehitteillä ruokaan tai ruokajärjestelmään liittyen?

Esimerkiksi ruokaosuuskunnat ja kasvissyönnin valtavirtaistuminen ovat kiinnostavia merkkejä ruokajärjestelmän hitaasta muutoksesta. Kestävyys, vastuullisuus ja kiertotalous ovat trendejä, jotka toivottavasti vievät myös ruokajärjestelmiä kestävämpään suuntaan.

o Mikä on ruokaan liittyen suurin haaste, joka pitäisi ratkaista?
Globaalisti biodiversiteetin väheneminen muun muassa ruoantuotannon seurauksena on tosi huolestuttavaa, monen muun asian lisäksi. Haasteita riittää!

—————————————————————————————————————————————————————————————————

4. Laura Kihlström

o Kuka olet ja mitä teet?

Olen valmistunut HY:stä agroekologian pääaineesta vuonna 2010. Viimeiset kaksi vuotta työskentelin Etiopiassa maatalouden alan kehitysyhteistyöhankkeen apulaisasiantuntijana. Päivätöiden lisäksi työllistän itseäni erilaisilla kirjoitustöillä. Olen yksi ruokaturvaa käsittelevän Nälkä ja yltäkylläisyys-tietokirjan kirjoittajista. Sen lisäksi olen toiminut Kepa ry:n ja Landsbygdens folk-lehden kolumnistina. Minua kiinnostavat erityisesti globaaliin kehitykseen ja ruokaturvaan liittyvät asiat sekä tieteellisen tiedon yleistajuistaminen.

o Mikä on ruokaan liittyen suurin haaste, joka pitäisi ratkaista?

Ruoka ei jakaannu maailmassa tasaisesti, ja se on yksi aikamme suurimmista haasteista. Määrällisesti maailmassa tälläkin hetkellä tuotettu ruoka riittäisi takaamaan kaikille pallon asukkaille riittävän päivittäisen ruokavalion, mutta näin ei moninaisista syistä kuitenkaan tapahdu. Tämä on maailmassamme iso epäkohta ja siihen puuttuminen on myös rauhantyötä, sillä konflikteilla ja levottomuuksilla on usein yhtymäkohtia ruokaan. Haaste kasvaa tulevaisuudessa entisestään, kun ilmastonmuutos huonontaa maatalouden tuotantoedellytyksiä eri puolella maailmaa.

o Mitä ruokaa olet viimeksi syönyt, laittanut tai kasvattanut?

Viimeksi laitoin Jamie Oliverin hehkuttamaa vegaanista Shepherd’s Pie-ruokaa. Siitä tuli tosi herkullista. Kyseinen ruokalaji on mielestäni hyvä esimerkki siitä, miten kasvisruoka voi olla mielettömän maittavaa. Ruuan herkullisuus on tosi tärkeä juttu. Uskon, että monelle kasvissyönti on tylsä tai mahdoton vaihtoehto pelkästään sen takia, että mielessä kummittelee mauttomat ateriat, joita on tarjottu jossakin takavuosien juhlissa tai opiskelijaravintoloissa. Tässä on mielestäni menty paljon eteenpäin, ja herkullista kasvisruokaa saa nykyään tosi monesta ravintolasta ja moni osaa sellaista myös kokata.

5. Elina Nurmi

o Kuka olet ja mitä teet?

Nimeni on Elina Nurmi ja olen vastavalmistunut maatalous- ja metsätieteiden maisteri. Opinnoissani erikoistuin agroekologiaan ja luonnonmukaiseen maa- ja elintarviketalouteen.

o Mikä on ruokaan liittyen suurin haaste, joka pitäisi ratkaista?

Väestönkasvu ja dieettimuutokset vaikuttavat merkittävästi ruoantuotantoon. Maailman väkiluku on kasvanut tasaisesti sitä mukaa, kun sadot ovat kasvaneet epäorgaanisten lannoitteiden käytön lisääntymisen ja kasvinjalostuksen kehittymisen seurauksena. Viljelykelpoinen maapinta-ala ei enää juuri kasva vaan pikemmin vähenee. Eläinproteiinin suosiminen on tyypillistä tulojen nousun myötä, mutta eläinten kasvatus vaatii kuitenkin paljon resursseja. Lihankulutus jakaa maailmaa voimakkaasti, sillä erot lihaa vähän kuluttavien ja paljon kuluttavien maiden välillä ovat kymmenkertaisia. Asia, johon jokainen voi vaikuttaa on ruokahävikin vähentäminen ja kasvispainotteisen ruokavalion suosiminen.

o Mitä ruokaa olet viimeksi syönyt, laittanut tai kasvattanut?

Tein viimeksi borssikeittoa. Viime vuosina olen ottanut entistä paremmin huomioon sesongin mukaisen ruokailun. Talvella juurekset ovat kovassa käytössä erilaisten keittojen ja laatikoiden muodossa. Suosittelen tutustumaan esimerkiksi Satokausikalenteriin, joka esittelee sesonkiruokaa selkeällä ja houkuttelevalla tavalla.

6. Atte Penttilä

o Kuka olet ja mitä teet?

Olen Atte ja työskentelen kehitysyhteistyöjärjestö FFD:llä tutkimuskoordinaattorina. Aiemmin olin kaksi vuotta töissä Etiopiassa meidän metsähankkeen puitteissa, jonka tarkoituksena oli nostaa viljelijöitä köyhyydestä metsien ja peltometsäviljelyn avulla.

o Mitä kiinnostavaa tai lupaavaa on parhaillaan kehitteillä ruokaan tai ruokajärjestelmään liittyen?

Tällä hetkellä kiinnostavin juttu on kyllä nyhtökaura! Tämä keksintö kuulostaa aivan täydelliseltä. Se on kotimaista ja siihen liittyy hyvin pitkä tutkimus, jota on tehty Helsingin yliopistossa. Muutenkin kotimaisten proteiinilähteiden käyttö sekä ihmisen ruokana, että eläinten rehuna on mielenkiintoinen aihe. Ja tähän voi myös lukea erilaiset hyönteisproteiinit.

o Mitä ruokaa olet viimeksi syönyt, laittanut tai kasvattanut?

Viimeksi kokkasin uunisilakoita ja pottumuussia. Hyvää oli! Suomen talvessa ja kerrostalossa ei hirveästi tule ruokaa kasvateltua, mutta Etiopiassa ollessani tuli kasvatettua kaikkea kahvista mangoon ja pavuista persiljaan.

———————————————————————————————————————————————————————————————-
Aiemmat vastaukset:

1. Marjaana Toivonen

o Kuka olet ja mitä teet?

Olen Marjaana Toivonen, agroekologian tohtorikoulutettava Helsingin yliopistolla. Tutkin keinoja lisätä maatalousympäristön monimuotoisuutta ja ekosysteemipalveluita. Ruoan tulevaisuus ry:n sihteeri.

o Mitä kiinnostavaa tai lupaavaa on parhaillaan kehitteillä ruokaan tai ruokajärjestelmään liittyen?

Halu kehittää maatalouden ympäristötukea tulosperusteiseen suuntaan on lisääntynyt Euroopassa. Myös Suomessa on käynnistetty tähän liittyvää tutkimusta. Perinteisesti ympäristötukea on maksettu viljely- tai hoitotoimenpiteiden perusteella. Tulosperusteisessa tukimallissa tuki perustuisi saavutettuun ympäristöhyötyyn: viljelijälle annettaisiin nykyistä enemmän vapautta päättää maidensa hoidosta, ja ympäristötuen määrä nousisi asteittain tulosten – esimerkiksi harvinaistuneiden kasvilajien esiintymisen – perusteella. Tulosperusteisuus ohjaisi ympäristötuen nykyistä paremmin oikeasti tärkeisiin kohteisiin ja kannustaisi tiloja kehittämään ympäristönhoitoa entisestään. Uuden tukimallin luominen ei ole helppo tehtävä, mutta uskon sen olevan vaivan arvoista.

o Mitä ruokaa olet viimeksi syönyt, laittanut tai kasvattanut?

Kesällä osallistuin mökillä monenlaisten kasvien kasvattamiseen. Vanhasta puutarhasta löytää vuodesta toiseen uusia puolia. Syksyllä keksimme kaivaa piparjuuria kaivon kulmalta. Yleensä olen vain ihaillut komeaa kasvia.

2. Sari Kinnula

o Kuka olet ja mitä teet?

Olen Sari Kinnula. Tällä hetkellä työskentelen Maataloustieteiden laitoksella erilaisten lannoituskokeiden parissa. Ruoan tulevaisuus ry:n puheenjohtaja.

o Mitä kiinnostavaa tai lupaavaa on parhaillaan kehitteillä ruokaan tai ruokajärjestelmään liittyen?

Uudet innovaatiot ruokaan liittyen, kuten Nyhtökaura, hyönteiset ihmisten ruoaksi ja eläinten rehuksi, härkäpapupasta.

o Mitä ruokaa olet viimeksi syönyt, laittanut tai kasvattanut?

Tein juuri saaristolaisleipää ja pinaatti-vuohenjuustopastaa härkäpapupastasta.

3. Niina Kangas

o Kuka olet ja mitä teet?

Olen Niina Kangas. Työskentelen asiantuntijatehtävissä puutarha-alalla. Mehiläiset ovat lähellä sydäntäni ja harrastan mehiläistarhausta kaupungissa. Ruoan tulevaisuus ry:n hallituksen jäsen.

o Mitä kiinnostavaa tai lupaavaa on parhaillaan kehitteillä ruokaan tai ruokajärjestelmään liittyen?

Hyönteisten läpilyömistä ihmisten ja eläintenkin proteiinilähteenä on mielenkiintoista seurata. Lisäksi kuulostelen tarkalla korvalla erilaisten biologisten kasvinsuojelumenetelmien kehittymistä.

o Mitä ruokaa olet viimeksi syönyt, laittanut tai kasvattanut?

Tein pitkästä aikaa uuniruokaa ja vielä kauan kaipaamistani perunoista. Sipulia, perunaa ja porkkanaa paistinpannun kautta uunivuokaan. Sekaan papuja, mausteita ja kaurakermaa. Päälle vielä juustokannikka raastettuna.

One thought on “Ruokaturvaajat-juttusarjan vastauksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *