Lukupiiri: Vähemmän lihaa

Kesäkuun lukupiirissä pohdittiin suomalaisten lihansyöntiä ja sen vähentämistä tuoreen kirjan innoittamana. Gaudeamuksen kustantamassa kirjassa Vähemmän lihaa: Kohti kestävää ruokakulttuuria eri alojen tutkijat käsittelevät lihankulutusta terveyden, ympäristön, kulttuurin ja yhteiskunnan kannalta. Vieraana lukupiirissä oli kirjan toimittaja Hanna Mattila, joka kertoi muun muassa kirjan synnystä ja sen saamasta vastaanotosta.

Nykyistä kasvispainotteisempi ruokavalio olisi kiistatta eduksi ympäristölle ja terveydelle. Silti suomalaisten lihankulutus ei ole kääntynyt laskuun. Kirjan kiinnostavinta antia ovatkin pohdinnat siitä, millä keinoilla suomalaiset saadaan kiinnostumaan kasvispainotteisemmasta ruoasta. Uudet kasvisruokainnovaatiot, kasvisten verotuksen keventäminen ja kasvispainotteisuuden lisääminen julkisissa keittiöissä ovat tästä esimerkkejä. Tavoitteena on synnyttää ruokaympäristö, jossa kasvisruoan valitseminen on houkuttelevaa ja helppoa paikasta ja tilanteesta riippumatta.

Lukupiirissä Hanna Mattila kertoi, että kirjan kirjoittajat halusivat välttää vastakkainasettelua vegaanien, kasvissyöjien ja sekasyöjien välillä. Ketään ei tuomita, eikä kenenkään käsketä luopua lihasta kokonaan. Tärkeää onkin muistaa, että jokaisella ruokavalinnalla on merkitystä: kasvisruoan valitseminen edes muutamana päivänä viikossa tai lihan määrän vähentäminen ruoka-annoksissa ovat suhteellisen helppoja muutoksia, joilla voi saavuttaa merkittäviä ympäristö- ja terveyshyötyjä.

Mielenkiintoista on, että harva suomalainen kuluttaja näkee lihankulutuksen yhteyttä ympäristöongelmiin vaikka olisi tietoinen ympäristöongelmien olemassaolosta. Lihantuotannon vaatima suurempi maan, veden ja muiden luonnonvarojen tarve verrattuna kasvisten tuotantoon on vaikeampi hahmottaa kuin luomuviljelyn tai lähiruoan ympäristöystävällisyys. Lisäksi monet ajattelevat yhä, että liha kuuluu välttämättömänä osana terveelliseen ruokavalioon. Opetuksessa ja kansalaisten informoinnissa riittää siis työsarkaa.

Paljon positiivisia merkkejä on kuitenkin ilmassa. UniCafen opiskelijaravintoloissa jo yli neljäsosa ruokailijoista valitsee kasvisruoan. Nyhtökaurahuuma on tarttunut lähes koko kansaan ja innostanee esimerkillään muiden kasvistuotteiden kehittäjiä. Vuoden suomalaiseksi elintarvikkeeksi valittiin Puhtikaura-jauhe. Kasvisruokien tarjonta on hiljalleen paranemassa ja ilmapiiri muuttumassa kasvisruokamyönteisemmäksi. Toivottavasti moni sekasyöjäkin tarttuu Vähemmän lihaa -kirjaan ja pohtii keinoja parantaa omaa ruokavaliota tai edistää kasvisruoan käyttöä lähiympäristössä ja yhteiskunnassa.

 

PS. Lukupiiri jää kesätauolle. Kiitos kaikille piiriläisille antoisista keskusteluista! Nähdään taas syksyllä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *